על שורדים ושרדנים בעידן הקורונה
מה אפשר ללמוד מהשורדים והשרדנים להתנהלות עצמית בעידן הקורונה? על שרדנים (Survivalists) ועל שורדים (Survivors) ומה שאפשר ללמוד מהם.
על ההבדל שבין שורדים לשרדנים
מה אפשר ללמוד מהשרדנים להתנהלות בעידן הקורונה?
עצות משורדים ושרדנים להתנהלות בעידן הקורונה
שרדנים Survivalists
שרדנים (Survivalists), כתנועה שמקורה שתול רחוק בהיסטוריה האנושית, אבל כנראה בולטת במיוחד בארה"ב. שרדנים הם אנשים שמתכוננים בכל רגע נתון לקריסתה של הציוויליזציה כפי שאנו מכירים אותה כיום.
הם לא בררנים באשר לסיבות – אלא פשוט מאמינים שכל רגע נתון משהו רע מאוד יכול לקרות. אירוע שישנה לגמרי את חוקי המשחק עבור בני אדם, והם מקדישים את חייהם להיערך לכך. זה לא בהכרח רציונלי, למרות שיש בזה היגיון. למשל, מה תעשה אם הכסף שלך פתאום מפסיק להיות שימושי? או אז תבין שכסף בבנק אינו מועיל כמו היכולת לגדל אוכל בעצמך.
בגדול, שרדנים אוגרים. מזון שיכול להחזיק מעמד להרבה זמן כמו פחיות שימורים, נייר טואלט ואפילו נשק ותחמושת במידה ויצטרכו להגן על עצמם. הגורם המעצב במושג "שרדן" הוא המחשבה שיש להיערך לגרוע מכל, ומהר, וזה אכן מוביל לאובדן פרופורציה – מושג קריטי בניהול משברים.
שורדים Survivors
לעומתם, "שורדים" הם אנשים עם נטייה טבעית לשרוד דרך מצבים מאתגרים ומשתנים. זה אולי מגוחך לתת רפרנס מתכניות ריאליטי אבל "הישרדות" הדגישה לרוב את השורדים – שידעו לזהות מצבים משתנים ולהתאים עצמם אליהם. ה"שורד" ניחן ברוגע מסוים, או אפילו אדישות שמאפשרת לו לקבל שינויים מהותיים באורך החיים שלו בלי דרמה נלווית או מטען רגשי שלעתים יכול לשתק אדם רגיל מלפעול. ה"שורד" מתאים עצמו כל הזמן למצב ומוצא דרכים להביא תועלת ולספק את צרכיו הבסיסיים.
שורד בטבע ימצא מה לאכול, ישתמש בעלים במקום בנייר טואלט ויגדיר לעצמו מטרות – לצאת מהמרחב הטבעי, לאן להגיע, מה לעשות עד אז וכו'. שורד – במצבנו של מעין סגר וצורך להישאר בבית, מסוגל לבצע הערכת מצב ולהבין שכנראה אין מחסור צפוי בנייר טואלט, בטח לא לפני פסח והמצות, וגם אם יהיה כזה מחסור – לא סביר שזה יהיה פריט קריטי להמשך חיים נינוחים. כמו כן המצב לגבי פחיות שימורים – אולי לא תמות, אבל סביר שכבר תעדיף למות אם כל מה שתאכל יהיה מפחיות שימורים. ומכיוון שלא סביר שיהיה מחסור באוכל, הרי שאין סיבה לאגור גם את זה – ואולי דווקא בעתות מאתגרות כאלה, כשההרגלים של כולנו מאותגרים ע"י המציאות עדיף להקפיד לאכול בריא במיוחד הפעם – שכן אוכל בריא תורם למערכת החיסונית ולחסינות הנפשית.
מה אפשר ללמוד מהשרדנים להתנהלות בעידן הקורונה?
זה לא שאין מה ללמוד מ"שרדנים" – להיפך. תת קבוצה בתורה הזו נקראת Thrivalists – משגשגים, שאינם פועלים להתנתק מהציוויליזציה, אלא לייצר דרכים חלופיות לעבוד ביחד, לתמוך זה בזה גם בעתות משבר. לעזור לאחר לרוב מחזק גם אותך. מהות ה"שרדנות" אינה אובדן פרופורציה אלא היערכות – וזה מרכיב קריטי בניהול משברים.
למשל:
- לכמה זמן כדאי להיערך למצב כזה של סגר? אף אחד לא יודע עדיין, אבל ההנחיות החדשות של משרד הבריאות לגבי עסקים בתוקף עד ה 20/04, כך שסביר שיימשכו לכל הפחות עד אחרי פסח.
- מה המשמעות של זמן זה מבחינת היערכות? האם יהיה מחסור בקמח ולחם בגלל פסח? סביר שצריך כבר עכשיו לתכנן כיצד לא חוגגים את ליל הסדר באופן המסורתי במפגש משפחתי, שכן סבא וסבתא הם ככל הנראה קבוצת סיכון.
- האם יש לי מספיק משאבים להעביר כזו תקופה? ואם לא, מה אני יכול לעשות בנידון?
ESB Professional | Shutterstock
עצות משורדים ושרדנים להתנהלות בעידן הקורונה
המסר המרכזי מ"שרדנות" הוא שעדיף להיערך. נכון שהסבירות שה"גרוע מכל" יקרה נמוכה, אבל בשילוב עם פרופורציות מציאותיות אפשר להעריך מה עלול לקרות, ועדיף להיות ערוך לכך – בשילוב עם הדינמיות של ה"שורד". זוהי המנטליות של ניהול משברים.
- תכנן את יומך, את צרכי השבוע ובמידה ויש אירועים מיוחדים שמשפיעים גם על אחרים הבא אותם בחשבון (למשל רכישת מצות, קמח מצה, שורש חזרת וכד').
- תן יד, סייע ליקיריך ולסביבתך. זה גם נותן תחושה טובה והשפעה ובכך מחזק אותך וגם נכון לעתיד המשותף.
- השפעה והשלמה, הבן שחלק מהשינויים אינם בהשפעתך, קבל זאת והשלם עימם. יחד עם זאת יש דברים רבים שכן בהשפעתך ונכון לפעול בהם. במלחמת המפרץ ישראלים קיבלו את תחושת הביטחון מהקמת החדר האטום. פעולות ההכנה, הנחת הניילון והדבקתו, איטום הרצפה בסמרטוט רטוב, העובדה שכל אחד עשה זאת בעצמו העניקה תחושה של ביטחון וגם משמעות (שמגיעה עם העשייה), זאת גם כאשר יעילות האיטום לשמחתנו לא נבדקה ואומתה. לכן כל מה שיש בידיך לעשות – עשה.
- איזון, בדיוק כמו המאמר, ניתן ללמוד מהשרדן כמו מהשורד והאיזון, או הבחירה מה כן מתאים לך ומה לא, יכול לאפשר לך לאמץ דפוסים והתנהגויות חדשות שיסייעו לך לצלוח את משבר הקורונה.
ניתן לקרוא עוד במאמרים שלנו שנולדו בעידן הקורונה
- ניהול לספירת הקורונה – וובינר בנושא ניהול בעולם העבודה החדש מדובר על וובינר שפתחנו והנחנו עם פנל של מנהלות ומנהלים ובו עסקנו בסוגיות של ניהול מרחוק וניהול במצבי משבר.
- ניהול פוסט קורונה 5.0 בהמשך לאסופת המאמרים שלנו שעלו בשיא המגפה ובהן תוכן רב על ניהול בשיטת אימ המותאם לשינויים שעבר עולם העבודה. העלנו מאמר נוסף שמביט אל העתיד ומציע עוד כיווני חשיבה והרחבת המשרעת הניהולית אל העולם הניהולי העתידי.
- חיוביות רעילה מנהלים שרוצים להרגיע בעידן הקורונה פעמים רבות ברצותנו להקל ולהקליל אנחנו יוצרים בדיוק את ההיפך. על זה בדיוק המאמר הזה.
- 10 טיפים לניהול מרחוק בעידן הקורונה נראה שאסופת העצות האלה, טובה גם לזמנים שאחרי הקורונה.