וודאות בניהול: איך ניתן לחזק אותה?

וודאות בניהול: הוודאות החלה להתערפל עם הופעת מגפת הקורונה, הפכה לאי-וודאות והתעצמה בארצנו הקטנטונת, עד שהתנפצה בשבעה באוקטובר. וודאות, מילה או מושג שמגדירים תחושה לגבי המציאות. החל מהצגת מידע "מושלם" שנבדק ונבחן מכל צדדיו והוא ללא שום שגיאה, דרך מצב מנטלי שמבטא את היעדרו של הספק ועד לתחושת ביטחון שמאפשרת לנו לקבל החלטות ולהתקדם בחיים, בעבודה ובכלל.

מה זה וודאות בכלל וודאות בניהול וארגון בפרט?
מה היתרונות של וודאות בניהול ועבודה ומה הסכנות שבהיעדרה?
איך מנהלות ומנהלים יכולים לייצר ולחזק את תחושת הוודאות?
אהד גניאל

יועץ, מייסד-שותף ומנכ"ל. מומחה בייעוץ ניהולי ואסטרטגי, הנחיית סדנאות ופיתוח מנהלים.

וודאות בניהול, היכן את? 

שנות הקורונה היו הסנוניות הראשונות לפגיעה בוודאות, בביטחון שהיה לנו בשגרה, במציאות. המענה והפתרונות שניתנו למגפה או לוירוס הנקרא 'קוביד' יצרו את ההיפך מוודאות, הם רק הגבירו את חסרונה, העצימו את הפחד ותחושת חוסר הביטחון וחוסר האונים. הריחוק החברתי, החל מהילדים שלא ראו את חבריהם אלא דרך מסך ועד למבוגרים שעבדו מרחוק (מהבית) או פשוט מי שלא יכלו לעבוד והסתגרו בביתם כמו במצור.

העולם השתנה, מהר, בקיצוניות והרבה ממה שהכרנו כבטוח כוודאי, פשוט נמוג. בשבעה באוקטובר עם התרחשות השבת השחורה, האירוע הקשה ביותר מאז קום המדינה, כל מה שחשבנו בוודאות התנפץ: הביטחון במוסדות המדינה, בצה"ל, במודיעין, ואצל חלקנו גם האחד בשני, נחלשו, נפגמו, הוודאות נעלמה. המצב הזה לא פסח על עולם הניהול והעבודה.

מה זה וודאות בכלל וודאות בניהול וארגון בפרט?

וודאות היא מושג המבטא ביטחון מוחלט במידע או במציאות מסוימת. מנהלת או עובדת שמצהירה על משהו וודאי, מתכוונת לומר שזה נבדק ובטוח, חף מטעויות. כשמנכ"ל מדבר בוודאות, לכולם קל יותר לבטוח בו ושהוא יכול להכריע בשאלות החשובות והאסטרטגיות. כשאנחנו יודעים לאיזה יום נקום מחר, או ידיעה בבקר לגבי איך ייראה יום העבודה שלי – קיימת תחושה של וודאות.

אף אחד מאתנו לא דמיין סיטואציה שבה המדינה מגדירה שאינו יכול לצאת מביתו (סגר קורונה), או שכל בתי הספר, כולל גנים ילדים, ילמדו מרחוק. אחרי שהוקמה המדינה, לא עלה על דעתנו שיכול להיות מקרה שבו במדינת ישראל, ייכנס אויב שיפרוץ את הגבול, יחטוף אזרחים ממיטותיהם, ירצח, יאנוס, ישחית, יצית, בני אדם, ילדים, זקנים וטף. כולנו החזקנו "אמיתות" או תפיסות וודאיות לגבי המציאות והאפשרויות שיכולות לקרות במסגרתה.

איך זה קשור לניהול ועבודה?

בארגונים, בוודאי בחברות סטארטאפ שבהם השינויים מהירים, תזזיתיים, גדולים ותדירים, קיימת היחלשות בוודאות באופן מובנה. יש לא מעט מתכנתים ומנהלים שמצהירים שהם לא רוצים לעבוד בסטארטאפ בשל חוסר הוודאות שמאפיין חברות הזנק. כשלאי הוודאות הזאת מוסיפים את "עשורי" הקורונה (2020-2023) ואת האירועים הנוראיים של השבעה באוקטובר, תחושת הוודאות מתנפצת ונעלמת.

מה היתרונות של וודאות או הסכנות שבהיעדרה?

וודאות בניהול ובככל, מקנה לנו תחושת ביטחון. היא מקטינה את הספק ומקלה את הפעולה האנושית, הניהול, העבודה, התקשורת תוך שהיא מספקת אווירה קלה ופשוטה של אמון וביטחון. קל לראות זאת אצל מנהלים שמשרים אווירה של ביטחון, כך שגם במשברים, הכפופים להם, רגועים ובטוחים יותר, ולכן גם אפקטיביים ויעילים יותר לארגון.

שמזדחלת לה אי-הוודאות, כל מה שהיה פשוט הופך למורכב יותר. 

חוסר הוודאות הוא מאפיין מרכזי במצבי משבר, למשל כששריפת המזומנים של סטארטאפ מהירה מידי, כשהלקוחות האסטרטגים לא רוכשים את המוצר. או אפילו בדברים קטנים יותר –  באג גדול אצל לקוח פוטנציאלי שגורם לעצירה של העבודה, פיצ'ר שצריך לפתח בבהילות בכדי להציג בפגישה עם 'דיזיין פרטנר', או כל הפרעה ובלת"מ שהופכים להיות תדירים יותר. 

במקרים כאלה סביר ונמצא עובדים שחוקים יותר, מתלוננים ולעיתים גם כאלה שמרגישים שעליהם לפצות את עצמם על כך ובהתנהגות שלא תמיד עולה בקנה אחד עם מטרות הארגון; למשל בקשות שכר מפוצצות, רצון לקידום ולטייטל "מפוצץ"  (ניתן להרחיב על כך בפרק על איך לתכנון מבנה ארגוני שתומך בצמיחה, שנוגע גם בסוגיה של אינפלציה של טייטלים), או בהטלת ספק באמירות ובהחלטות של מנהלם הישיר.

פגיעה בוודאות ותחושת חוסר וודאות הם קרקע פוריה ל:

  • חוסר ביטחון וחשש מהמחר
  • שחיקה בתחושת המשמעות ושחיקה בכלל
  • כשלי תקשורת שנובעים מפרשנות שנועדה למלא את חסרונה של הוודאות
  • פגיעה בתחושת המסוגלות העצמית וההשפעה של הפרט על המציאות
  • ירידה בתפוקה – הן בכמות והן באיכות
  • היחלשות המחוברות הארגונית
  • פגיעה בתחושת השייכות והלכידות
 

כמו שמולייר כתב: "אי הוודאות מציקה מהאכזרית שבאמיתות".
לאחר כל הכתוב כאן, צריך לזכור שהוודאות היא מושג שנוצר וקיים בין האוזניים שלנו, במוח בחשיבה. מכאן גם המענה והפתרונות.

איך מנהלות ומנהלים יכולים לייצר וודאות בניהול?

שגרה ניהולית ושגרת עבודה יכולה לסייע ליצירת הוודאות בניהול ובכלל. בכל ארגון יש טקסים ו"מופעים" קבועים כמו דיילי וסטנדאפ, ישיבת צוות, כל הישיבות שיש במתודולוגיות השונות (סקראם, אג'ייל וכד'). שימור והקפדה על שגרת הניהול והעבודה מסייעת לתחושת הוודאות. 

הטקסים האלה משולים ליתדות שננעצות בקיר הטיפוס. הידיעה שהם מתקיימים מסייע להמשיך ולתפס גם כשלא תמיד ברור מה מחכה למעלה. ממשקי העבודה הם מרכיב חשוב שתורם לתחושת העיגון למציאות, למה שקיים, לאחריות שיש לנו, לעשייה וכמובן מהווים אמצעי ראשון במעלה לסנכרון ותקשורת בריאה. שפה ברורה ותקשורת ארגונית מקטינות את הפרשנות, מגדרות את אי הוודאות ולא מאפשרות לה להתפזר לכל חלקה טובה.

נמליץ להגביר בעת הצורך את ממשקי הניהול והעבודה ולדבר יותר עם אנשי הארגון. אפשר להבין זאת מההמלצה האחרונה שכתבתנו כאן. ניתן להעמיק בתקשורת מקרב בניהול או במתודולוגיה לניהול ישיבות – שיפור התקשורת כמפתח להצלחה וגם ב-"אתה תן או ג'ירף? על ניהול ותקשורת בהייטק.

במכוון בחרנו לייחד את ממשק העבודה הזה משאר ממשקי העבודה. מדובר באחד ממשקי העבודה החשובים ביותר בשגרה ובוודאי במשבר. כשחסרה וודאות ניתן למלאה עם חיזוק הוודאות בניהול. 

כאשר פגישות אחד על אחד, נעשות בצורה עקבית, שיטתית ותדירה, הן יכולות לגשר על תחושת אי הוודאות ולשמש כ"קרקע מוצקה" עבור העובדים והעובדות. גם כאשר הארגון אינו חווה משבר, שיחות 1:1 הן עוגן חשוב עבור חלק גדול מהעובדים. התקשורת הרציפה ותחושת הדלת הפתוחה של המנהל הישיר מאפשרת לעובד להרגיש שיש לו בארגון פינה בטוחה.

חשוב לציין שמשהתחלנו ביצירת קו ישיר של ביצוע שיחות 1:1 עם עובדינו, חשוב לשמר זאת על מנת לסייע בתחושת היציבות והוודאות שלהם, ובייחוד בעתות משבר.

להרחבה פשוט ללחוץ ולקורא "שיחות 1:1 כשמקשיבים באמת".

תהליכים ארגוניים מתקיימים כל הזמן. אולם כשמגיע משבר ואי הוודאות מתקיימת וגדלה, ניתן להשתמש בהם בכדי לחבר מחדש, ללכד, ולהעניק תחושה של שותפות אמיתית שיכולה להקטין את ההשפעה של חוסר הוודאות. הימצאות ביחד כקבוצה, כצוות, כשותפים היא תרופה חזקה לתחושת אי וודאות.

במסגרת הזאת ניתן להאציל אחריות או לתת לעובד או למנהל שנראה שאצלו אי הוודאות הכי משפיעה להוביל. אחריות לעיתים מסייעת לנו לתעל את מרצנו לעשייה, שהיא בעצמה מהווה תרופה כשהוודאות אובדת. 

פרנקלין רוזוולט אמר: "המגבלות היחידות בבניית המחר הן הספקות של היום".

מנהלות ומנהלים שפועלים בארגונים שבהם יש חזון ברור, משימה בהירה, ערכי ליבה שמשמשים אותם כאמצעי להשגת המשימה והגשמת החזון, יוכלו ביתר קלות להתמודד עם חוסר וודאות. הידיעה לאן אנחנו מכוונים ואיך מתנהגים ומדברים כדי להשיג ולקדם זאת, הם פעולה שיכולה לצמצם משמעותית את חוסר הוודאות. 

ערכי הליבה הם השפה וההתנהגות שבאמצעותם מקדמים את המשימות, הם ה-DNA שמאפיין אותנו. ככאלה הם תורמים לתחושות השייכות והשותפות ומהווים גורם כבד משקל, בטוח וסדור שמביא וודאות עצומה. בחברות שטרם אימצו והטמיעו ניהול ע"פ ערכים בשיטת אימ, נכון לבחון תהליך לגיבוש חזון וערכים כמענה "לכאן ועכשיו" וכפתרון עתידי חזק ואיכותי. 

התהליך בו אנשי הארגון מדייקים את עצמם, בוחנים את הזהות ומפסלים את חזון והמשימה של הארגון, הוא תהליך מלכד ומחבר שביכולתו לייצר בהירות וביטחון.

כשיש מדדי הצלחה וביצוע ברורים, כל אדם בארגון, עובד ומנהל, יכולים לדעת מה עליהם לעשות בכדי להשיג אותם. 

המלצתנו היא לשלב בכל תהליך ארגוני מדדי ביצוע והצלחה עוד טרם הירידה לביצוע. נכון לציין שבהגדרות תפקיד בשיטת אימ, יש רכיב חשוב בעצם ההגדרה עצמה שמציג 2-3 מדדי ביצוע והצלחה של התפקיד עצמו. באופן זה, גם כאשר אין מנהל שממשב או מנגנון הערכה ארגוני, העובד והמנהל יודעים לא רק מה המשימה, אלא כיצד לבצע אותה בצורה הכי נכונה ואפקטיבית. כך, מדדי ביצוע משמשים כשפה משותפת בדרך אל ההצלחה.

המשוב הוא כלי ניהולי שבעתות משבר וחוסר וודאות יכול למלא חלק גדול מהחסר. שיחת 'הפידבק' ההדדית, היא עוגן עבור העובדים. גם כשמסביב יהום הסער, התוכן של שיחת המשוב עוסק בפרקטיקה, במה יש לשפר, בעוצמות שיש בנו ומכאן מחליש את חוסר הוודאות.

 להעמקה מומלץ לקרוא "משוב מתמשך – רצף של הכוונות קטנות בזמן אמת כבסיס לצמיחה

פעמים רבות כשסוררת אי וודאות, העיסוק הוא בכל מה שלא ידוע, במה שאין. טכניקה ניהולית טובה יכולה להתעסק במה שיש. במה אנחנו יודעים, במה אנחנו עושים, על מה אנחנו אחראיים ולתעל את המשאבים שלנו אל מה שנכון ובטוח. דבר שמונע את הספין השלילי של חוסר הוודאות שגורע מהתפוקה ופוגע באיכותה. 

או במילים אחרות – עיסוק ב"מעגל ההשפעה" (על הדברים שעליהם אנו כן יכולים לשלוט ולשנות), ופחות ב"מעגל הדאגה" (הדברים שאין לנו השפעה עליהם).

אנה גיבורת הספר "מר אל, כאן אנה" של הסופר סידני ג'ורג' הופקינס, הינה ילדונת צעירה שמספרת ש: "אמא ניחשה כי 'ללכת לאיבוד' ו-'למצוא את הדרך' הם שני צדדיו של אותו מטבע. לא תוכלו לקבל את האחד בלא השני." אז מאנה גם נוכל ללמוד שדווקא באי הוודאות ניתן למצוא את אבני הבניה אל המחר.

עד לכאן הגעת? אם כך זה המאמר הנכון עבורך: ניהול מדויק דורש פלורליזם מחשבתי וקנאות ביצועית. פלורליזם מחשבתי של מנהלים.

ובקריצה נשתף את התמונות שאהד ניסה לייצר לתיאור וודאות ניהולית, קצת מקריפ וקצת משעשע… מודה שה-Copilot עוד לא הבין את הראש שלו.